Pagina's

vrijdag 25 maart 2011

Metro in Tilburg?


Bij de meeste Tilburgers wellicht al (een tijdje) bekend: het Metrobord en ventilatierooster achter het Stadhuisplein. Het is naar mijn mening wel degelijk een voorbeeld van Love Thy City. Een heuse metrokaart met verschillende denkbeeldige metrolijnen die onder Tilburg doorlopen. Daarbij ook foto's van belangrijke gebouwen van de stad. Onder dit bord zit in de grond een 'ventilatierooster' waaruit elke minuut het geluidseffect van een voorbijrazende en stoppende metro komt. Je kan 't 'het een beetje interessant maken van de stad' noemen, maar wel op 'n grappige manier. Wie weet wordt het in de toekomst nog in het echt gerealiseerd...

Mike van de Bor
-Love Thy City-

vrijdag 4 maart 2011

Ode aan Utrecht Colin Benders



Animatiefilmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=bfOMBeY8tmk


Utrecht is sinds vorig jaar begonnen met een campagne om de stad meer als stad van kennis en cultuur te promoten. Op dit moment associëren mensen Utrecht vooral met 'gezellig' en minder met kennis en cultuur terwijl de stad dit wel als dé kracht wil profileren. Uiteindelijk wil de stad op deze manier meer bedrijven, studenten en toeristen aantrekken. Hiervoor heeft de citymarketing een aantal leuke initiatieven bedacht onder de (helaas wat simpel bedachte) slogan: Utr-ECHT.
Zo zijn er vorig jaar februari 's nachts op het Domplein en op 14 andere locaties een serie affiches geplaatst. Een maand lang zijn deze te zien geweest. De serie affiches heeft de naam 'Ode aan de stad' en vertelt het verhaal van Utrecht in woord en beeld.

Colin Benders van Kyteman, ook afkomstig uit Utrecht, componeerde voor deze campagne de muziek, ook genaamd ‘Ode aan de stad’. Samen met een animatiefilm die het verhaal van Utrecht vertelt, onderstreept het de echtheid van de stad. Hiermee wil citymarketing Utrecht de stad attractiever, inspirerender en aantrekkelijker maken en inwoners en bezoekers het gevoel van 'love thy city' te geven.

http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=33031

Mike van de Bor
-Love thy city/Urban pride-

vrijdag 18 februari 2011

Shadow Cities



Step in. Take the role of a modern mage, learn magic and see your surroundings with new eyes. Hunt Shadow Spirits and use spells and strategy to battle for the control of your city with other players.

Shadow Cities is a new location based MMORPG for iPhone. Neighborhoods and familiar streets are part of the game world that is visible to you through your iPhone.
Your city is a game.

Onlangs heeft het bedrijf van Ville Vesterinen uit Finland een door hem ontwikkelde location based MMORPG spel Shadow Cities gepresenteerd. Het spel is tot nu toe alleen in Finland uitgebracht, maar met behulp van de iTunes Appstore kan je het op je iPhone installeren. Het spel brengt een (sociale) laag aan bovenop de landkaart van je eigen stad. De basis van het spel is landje pik, een soort digitaal ‘oorlogje’ spelen; met je eigen team je ‘buurt’ verdedigen tegen andere teams. De teams vorm je vanzelf met vrienden die ook deelnemen aan het spel. De Facebookintegratie zorgt ervoor dat je binnen je vriendengroep kunt browsen naar mede-spelers. Je locatie en activiteit in het spel zijn gebonden aan verschillende factoren zoals je energieniveau en het aantal tegenstanders dat je hebt uitgeschakeld.
Dit ziet er op eerste gezicht best cool uit en het ziet er naar uit dat smartphones weer een volgende stap gaan nemen op de korte termijn. Dit spel is nog maar het begin van deze ontwikkeling. Het gebruiken van datastructuren zoals je eigen leefomgeving en dat voorzien van een extra datalaag (Augmented reality) geeft gebruikers/spelers een extra dimensie binnen hun realiteit én sociale contacten.
Er kan uiteraard ook geld mee verdiend worden. Er is zelfs een in-app verkoop waar extra functies en ‘levens’ gekocht kunnen worden. In de korte tijd dat het op de markt is heeft het in Finland al meer omzet/winst behaald dan het succesvolle Angrybirds.
 http://www.shadowcities.com/

http://www.youtube.com/watch?v=Q_8rrcsYK4k&feature=player_embedded#at=12

Mike van de Bor
-Location based/Experience Economy-
Mike van de Bor
-Location based/Experience Economy-

vrijdag 11 februari 2011

The Pepsi Refresh Project







Pepsi is in de VS een nieuw project gestart: The Pesi Refresh Project: Het is een marketingactie om Amerikaanse gemeenschappen te vernieuwen. Pepsi zal voor het eerst (in 23 jaar!) geen TV spot kopen tijdens de fameuze Super Bowl finale, hét best bekeken sport event in de Verenigde Staten. Het 20 miljoen dollar budget dat voor het spotje gereserveerd stond wordt volledig in een Social Media campagne gestoken met de naam Pepsi Refresh. Hiermee financieren ze een verscheidenheid aan maatschappelijke projecten door heel Amerika. Pepsi vraagt kijkers om haar ‘Refresh’ website te bezoeken waar Amerikaanse bedrijven en particulieren projectvoorstellen kunnen indienen die bijdragen aan duurzaamheid. Elke maand kent het bedrijf 1,3 miljoen dollar toe aan projecten die de meeste stemmen hebben gekregen. Ook Pepsi wil de maatschappij laten weten dat zij duurzaam onderneemt. Pepsi wil in 2015 in verhouding tot 2006 20 procent minder water en 25 procent minder energie verbruiken.  In plaats van simpelweg doneren aan bestaande liefdadigheidsinstellingen, wordt de Pepsidrinker uitgenodigd om te stemmen op die projecten waarvan zij denken dat Pepsi ze financieel moet steunen...

Pepsi-fans en alle Amerikanen hebben dan door middel van een prijsvraag 10 dagen de tijd om ideeën in te dienen. Er mogen ideeën ingebracht worden in categorieën waaronder gezondheid, kunst en cultuur, eten en onderdak, de planeet en buurten en onderwijs. Na de 10 dagen termijn voor de indiening, mag het publiek stemmen en worden de top-projecten beloond met prijzen van $ 5.000, $ 25.000, $ 50.000 of $ 250.000.
Deze inspanning van Pepsi is onderdeel van de 'Pepsi Refresh Everything' campagne. Deze campagne startte ongeveer twee jaar geleden met de slogan: 'Elke generatie vernieuwt de wereld'. Via Facebook en blogs kan iedereen zijn bijdrage toevoegen. Pepsi laat hiermee zien dat 'sharen' het nieuwe geven is, het perfecte voorbeeld van 'Co-donation/Generation G'

Mike van de Bor
-Co-donation/Generation G-

Mobiele magnetron

Een ideaal product voor het kamperen of opwarmen van eten terwijl je nog aan het werk bent. Je bent niet verbonden aan een plaats, zoals de kantine, en kunt het op elk gewenst moment gebruiken. Ook om je maaltijd onderweg op te warmen. Je rolt als het ware een band om de maaltijd, die je wel in een ronde pan moet doen, stelt de temperatuur en de tijd in en ondertussen werk je nog even door. Het is dus op te rollen net zoals een handdoek en neemt daarom er weinig plek in. Daarnaast is er een touchscreen in verwerkt waarop je de temperatuur kunt instellen en het geeft aan wanneer die is bereikt. In het steeds drukker wordende en hectische leven is dit een mooi voorbeeld van instant gratification. Geen tijd om te eten? Maak 't onderweg in de mobiele magnetron. Ook zelfs verkrijgbaar in een winkel in centrum Tilburg.

Mike van de Bor
-Instant gratification-
http://www.yankodesign.com/2010/03/24/wrap-a-little-heat/

Kamperen bij de boer!

Steeds meer recreanten zoeken voor hun vakantie een verblijfplaats in een landelijke omgeving. De rust van het platteland en het contact met het boerenleven en met de dieren op de boerderij wordt door velen prettiger ervaren dan een verblijf op de grote, onpersoonlijke en commerciële campings.

De Stichting Vrije Recreatie is de grondlegger van het 'kamperen bij de boer'.Net als vorig jaar organiseert de  SVR ook dit jaar een aantal vakantiebeurzen met als thema 'kamperen bij de boer'. Op 22 januari in de Expo in Houten, zaterdag 29 januari 2011 in de Brabanthallen in Den Bosch, zaterdag 4 februari in de Americahal in Apeldoorn en zaterdag 26 februari in WTC Expo in Leeuwarden. De toegang is gratis voor alle SVR-donateurs (op vertoon van een geldige donateurkaart) en vijf euro voor niet-donateurs. ‘Naast de schat aan informatie op deze beurzen maken alle bezoekers kan op een gratis verblijf op een van onze campings’, meldt de website van de SVR.
Kamperen bij de boer op boerencampings is goedkoop en het verblijf op boerderijcampings wint nog steeds aan populariteit. Ook minicampings zijn erg in trek, dat blijkt uit de spectaculaire toename van het aantal kampeerders op boerderijen. Het is inmiddels een serieuze bijverdienste voor de boer geworden. Boerencampings hebben wel een beperkt aantal sta- of verblijfplaatsen. De gemiddelde prijs voor kamperen bij de boer ligt zo tussen de 12 á 15 euro per overnachting. Op minicampings / boerderijcampings kan je alle noodzakelijke voorzieningen aantreffen als douches en toiletten.
Al met al een goed voorbeeld van 'local local' en enigszins van 'help me to destress'. Om het haastige leven te ontvluchten ga je kamperen op 'n kleine camping 'in de buurt'. Tijdens mijn middelbare schooltijd had ik 'n bijbaantje bij 'n boer in de buurt. De zaken gingen niet bijzonder goed. Uit wanhoop creëerde hij op 'n stuk land een kinderboerderij om wat geld 'erbij' te verdienen; dit is uitgegroeid tot een enorme camping genaamd Pukkemuk(naar zijn inmiddels overleden favoriete hondje Puk), waarvan de werkzaamheden al bijna 100% van zijn tijd innemen(!).



Mike van de Bor
-Local local/Help me to destress/Let me land-