woensdag 13 oktober 2010

Lachyoga!

Een goed voorbeeld van help me destress is Lachyoga.


Lachyoga (Hasya Yoga) combineert aloude Oosterse wijsheden uit de yogaleer met de nieuwste wetenschappelijke inzichten wereldwijd. Hoewel de Indiase arts Madan Kataria in maart 1995 dit concept introduceerde, gaat de kennis over de positieve effecten van lachen (en humor) veel verder terug en houdt men zich wereldwijd al veel langer met deze begrippen bezig. Zo is er een wetenschap over het lachen, de gelotologie, en zijn er talloze boeken en artikels verschenen over (de effecten van) lachen en humor.

 Lachen zonder redenBij lachyoga worden geen moppen verteld, maar lacht men juist zonder reden. De trainer fungeert als animator. Hij doet de lachoefeningen voor, die uiteindelijk met elkaar worden uitgevoerd. Men hoeft geen gevoel voor humor te hebben om te kunnen lachen, maar door vaker te lachen kan humor wel worden ontwikkeld.
Lachen in een groep werkt aanstekelijk, vaak verandert nep lachen dan ook in echt lachen. De lachoefeningen worden gezamenlijk gedaan, waarbij men oogcontact met elkaar houdt.

Lachyoga kent drie soorten oefeningen:
1) Speelse oefeningen ('playfulness'); luchtige oefeningen die een speelse houding stimuleren, of wel het durven toelaten van het kind in jezelf. Zo wordt er onder andere regelmatig gebruik gemaakt van dans;
2) Aan yoga gerelateerde oefeningen ('yoga based'); rek- en strekoefeningen, diepe in- en uitademing, bewustwording, bewust-zijn, lachmeditatie, balans;
3) Meer spirituele oefeningen ('value based'); (symbolische) oefeningen die op bepaalde waarden zijn gebaseerd en tot een dieper (emotioneel) bereik kunnen komen.



-Sanne-

Authenticiteit: De grachten van Amsterdam

Authenticiteit betekend voor mij o.a. iets wat oud is en al lang bestaat en wat herkenbaar is voor iedereen. Hierbij is volgens mij een goed voorbeeld, de grachten van Amsterdam omdat dit een echt origineel Nederlands iets is en doet iedereen wel denken aan Amsterdam.



-Sanne-