maandag 4 oktober 2010

Authenticiteit: De Omafiets


De berijder/berijdster zit op zo'n fiets vrij rechtop. Dit was vroeger in Nederland tot begin jaren vijftig het standaardmodel van een damesfiets. Later kwamen er ook andere damesfietsen bij en kreeg de omafiets een oubollig imago. Toen in 1980 de populariteit van de omafiets weer begon te stijgen kreeg ze pas echt de naam "omafiets".

Omafiets Nederlands?
De omafiets is niet zo nederlands als je zou denken. Het model werd aan het einde van de negentiende eeuw overgenomen van Engelse collega's. Pas decennia later kreeg de omafiets er een aantal typisch Nederlandse details bij.

Voor mij is de omafiets wel iets wat het Nederlandse straatbeeld al jaren bepaald. Wie ziet ze niet overal staan op stations en in zijstraten? 

-Kevin-

Help Me to Destress: De “Soul Harbor Studio”


Heb je een stressvolle baan? Probeer dan te destressen  in de “Destress Room”.
De “Destress Room” is al ingevoerd bij Foxconn in China. Nadat er 7 werknemers zelfmoord hadden gepleegd, omdat ze weinig loon en veel uren achter elkaar moesten werken. Om de werknemers in leven te houden zijn er monniken ingehuurd om de werknemers te kalmeren en te zegenen. Helaas hielp het niet, daarom werd er een hotline gemaakt waar je naar toe kon bellen. Helaas mocht ook deze niet baten.

Als derde werd er een “Soul Harbor Studio” gemaakt. Hier krijgen werknemers hulp van een psycholoog om de druk van het werken weg te nemen. Tevens is er de “Destress Room” om je even lekker te laten gaan op enkele opblaasbare poppen.  Op deze poppen zijn zelfs de gezichten van het managementteam geplakt, zodat werknemers hun woede op hun kunnen afreageren. De “Soul Harbor Studio” lijkt zijn vruchten af te werpen, sinds de invoering zijn er geen zelfmoorden meer gepleegd en letten de werknemers extra op elkaar.

-Kevin-

Instant Grafitication: Poor Little Fish Sink


Nou, hier is een slimme manier om mensen te stimuleren om water te besparen, terwijl ze hun handen te wassen. Als je gebruik maakt van de Poor Little Fish Sink, ontworpen door Yan Lu, zal het water in de vissenkom langzaam weglopen. Dus als je teveel water gebruikt zal de goudvis gebukt gaan aan een voortijdige ondergang. Volgens Yan is de "Poor Little Fish Sink” een emotionele manier om consumenten ervan te overtuigen om na te denken over het besparen van water. Hoewel hij denkt dat er veel mensen zijn die meer waarde hechten aan schone handen dan aan het leven van een kleine vis.
Natuurlijk zijn er enkele slimme en verborgen leidingen in de bodem van de gootsteen aanwezig, zodat het water dat uit de kraan loopt niet afkomstig is uit het aquarium,  dus zal het aquarium nooit volledig leeglopen. En wanneer deze is uitgeschakeld zal het water in de kom langzaam weer stijgen, zodat de vis nooit in echt gevaar is.

-Kevin-

Radio Veronica

De Veronica Omroep Organisatie kwam voort uit de zeezender Radio Veronica. De legaliteit van Radio Veronica die vanaf de Noordzee opereerde was altijd onderwerp van discussie en de zendpiraat wist te ontsnappen aan overheids ingrepen door het schip buiten de Nederlandse territoriale wateren te verankeren. In 1974 ratificeert Nederland het verdrag van Straatsburg uit 1965 waardoor medewerking aan radio-uitzendingen vanuit internationale wateren verboden wordt.

Alhier een mooi filmpje over radio Veronica 

Thomas

Authenticiteit: Johan Cruijff

http://www.youtube.com/watch?v=HPmvj4iguko

Johan Cruijff is voor mij authenticteit omdat hij vast houdt aan vele duidelijke kernwaarden en hier openlijk voor uitkomt. Hij is erg begaan met jeugd en streeft altijd naar vooruitgang. Hij steekt zijn mening niet stoelen of banken en gaat zelfs tegen de gevestigde orde in, zoals recentelijk tegen zijn oude clubliefde Ajax. Deze bekritiseerde hij sterk in het openbaar maar liet tegelijk ook zijn affiniteit / betrokkenheid met de club blijken.

Suresh Sital

Authenticiteit

http://www.youtube.com/watch?v=ji5_MqicxSo&feature=related

Zeer inspirerend! Dit is een perfect voorbeeld van wat authenticiteit is.

Wiesjaal

zondag 3 oktober 2010

Authenticiteit: Theo van Gogh



Van Gogh werd geboren als zoon van Johan van Gogh, een ambtenaar van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Vader Van Gogh is een kleinzoon van de kunsthandelaar Theo van Gogh, de broer van de schilder Vincent van Gogh, en via zijn moeder van de Amsterdamse wethouder Floor Wibaut. Theo werd vernoemd naar een oom die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwam als gevolg van verzetsactiviteiten. Hij groeide op in Wassenaar. De kleine Theo wilde geen sprookjes horen die slecht afliepen. Als puber ging hij 's nachts met een vriendje joyriden en naar het graf van Oom Theo wilde hij niet meer mee. In de tuin achter het huis hield hij toespraken tot het volk waarin hij het niet-aanwezige publiek aansprak met "Landgenoten!".

Van Gogh was lid van het Republikeins Genootschap en stemde bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2003 op Ayaan Hirsi Ali. Haar kritiek op de islam werd door hem gesteund. Samen met Hirsi Ali maakte hij de film Submission (uitgezonden in het televisieprogramma Zomergasten), over het verband tussen de manier waarop een deel van de moslims de Koran interpreteren en vrouwenmishandeling.

Ik vind/vond Theo van Gogh authentiek. Wat je ook van hem vond, hij was altijd zijn eerlijke, directe, pafferige, onstijlvolle zelf.

-Mike-

Help me to destress: The Energy Pod

Hoe ontkom je de stress op het werk? Er zijn vaak geen ruimtes om even tot rust te komen. Met deze Energy Pod kan je jezelf even helemaal afzonderen van je werk en/of collega's. Bij Google is dit al een tijdje geïntroduceerd.


Door de vorm van de stoel komen je spieren optimaal tot rust, de Energy Pod heeft een kap die volledig gesloten kan worden. Om je volledig af te sluiten heeft de stoel ook nog een ingebouwde muziek speler.
Tenslotte kan je ook nog een alarm instellen zodat je niet kan verslapen. Je wordt wakker gemaakt met een combinatie van licht en trillingen.


- Manon

Authenticiteit: Delfts Blauw

Delfts blauw ontstond al in de 16e eeuw als een goedkoper alternatief voor het Chinese porselein. Het werd in de periode van 1650-1750 mateloos populair in Nederland en er waren dan ook zo'n 100 fabrieken die dit aardwerk maakten. Op dit moment is er nog maar één fabriek die Delfts blauw produceert.



Tegenwoordig vormt Delfts blauw een inspiratiebron voor het Dutch Design en Nederlandse ontwerpers. Het Delfts blauw heeft de laatste jaren weer een opleving gekregen. Er zijn nu behangen, schorten, dekbedden, kleding, en noem het maar op te koop met een Delfts blauw printje.

Hoewel Delfts blauw van oorsprong namaak is heeft het door je jaren toch een typisch Nederlandse identiteit gekregen. Delfts blauw is hierdoor echt authentiek geworden.

- Manon

Wat is authenticiteit?

Als iemand mij zou vragen “Wat is authentiek?” zou ik er niet een kant-en-klaar antwoord op hebben. Er komen veel woorden en zinnen in me op als ik eraan denk, zoals:
-          Origineel
-          Uniek
-          Herkenbaar
-          Betrouwbaar
-          Iets van vroeger, wat al jaren hetzelfde is
-          De enige echte
-          Geen kopie kan dit zo goed nadoen
-          Iets wat niemand anders op die manier heeft gedaan of bereikt
-          Iets/Iemand wat/die anderen inspireert

Enkele voorbeelden van authenticiteit voor mij zijn:

The Beatles

Elvis

Twiggy

Disney

-Ashley-

Wat is Authenciteit... Ik vind Volendam :)

Volendam heette oorspronkelijk Vollendam. Oorspronkelijk kwam hier de E of ije waaraan de plaats Edam lag, in de Zuiderzee. In 1357 groeven de Edammers een kortere verbinding tussen het Purmermeer en de Zuiderzee. Daarna werd voor de oude haven van Edam een dam aangelegd en de oude haven werd dichtgemaakt; vandaar Vollendam. Al snel vestigden zich hier boeren en vissers.
Tegenwoordig is Volendam een plaats met zo'n 22.000 inwoners die nog steeds fors groeit. De toeristen komen van heinde en ver op zoek naar lang vergeten klederdracht en vissersboten. Daarnaast vinden ze ook souvenirwinkeltjes aan de haven en een boot die hen naar Marken kan brengen. En een bevolking die zich qua gebruiken en modebeeld onderscheidt van de rest van Nederland middels onder andere een kenmerkend dialect, het Volendams. Daarnaast is Volendam historisch gezien altijd een zeer Rooms-katholiek dorp geweest in een verder veelal protestantse omgeving. In vroeger tijden was het dorp bekend omdat het het hoogste aantal Nederlandse missionarissen en priesterroepingen per vierkante kilometer kende. Door de secularisatie en ontkerkelijking loopt echter ook in Volendam het kerkbezoek terug. In de laatste jaren kwam echter wel een revival, zo berichtte De Groene Amsterdammer over de oplevende Maria-devotie rond de kapel van het beeld Onze Lieve Vrouw van het Water van de Rooms Katholieke Hille Kok.
-Bart Delien-