zondag 3 oktober 2010

Authenticiteit: Theo van Gogh



Van Gogh werd geboren als zoon van Johan van Gogh, een ambtenaar van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Vader Van Gogh is een kleinzoon van de kunsthandelaar Theo van Gogh, de broer van de schilder Vincent van Gogh, en via zijn moeder van de Amsterdamse wethouder Floor Wibaut. Theo werd vernoemd naar een oom die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwam als gevolg van verzetsactiviteiten. Hij groeide op in Wassenaar. De kleine Theo wilde geen sprookjes horen die slecht afliepen. Als puber ging hij 's nachts met een vriendje joyriden en naar het graf van Oom Theo wilde hij niet meer mee. In de tuin achter het huis hield hij toespraken tot het volk waarin hij het niet-aanwezige publiek aansprak met "Landgenoten!".

Van Gogh was lid van het Republikeins Genootschap en stemde bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2003 op Ayaan Hirsi Ali. Haar kritiek op de islam werd door hem gesteund. Samen met Hirsi Ali maakte hij de film Submission (uitgezonden in het televisieprogramma Zomergasten), over het verband tussen de manier waarop een deel van de moslims de Koran interpreteren en vrouwenmishandeling.

Ik vind/vond Theo van Gogh authentiek. Wat je ook van hem vond, hij was altijd zijn eerlijke, directe, pafferige, onstijlvolle zelf.

-Mike-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten