De applicatie, gedemonstreerd via een video, werkt dankzij iOS4: Apple’s recente update die derde partijen toestaat om bepaalde software op de iPhone, iPod en iPad op de achtergrond te laten afspelen. Location-based toepassingen maken daar deel van uit.
Frequente Foursquare-gebruikers hoeven met Future Checkin niet telkens opnieuw in te checken bij bijvoorbeeld een favoriet café, dat ze meerdere malen per week bezoeken. Een gebruiker kan op de applicatie aangeven welke spots hij vaak aandoet, door ze als favoriet te markeren. Future Checkin biedt een locatie-zoekmachine en toont een lijst met recent bezochte plaatsen.

Driehonderd meter

Tim Sears, ontwikkelaar van Future Checkin, heeft eraan gedacht om valsspelerij te voorkomen: gebruikers kunnen maar één keer binnen vier uur inchecken op één en dezelfde locatie.
Toch is de applicatie niet helemaal waterdicht. Future Checkin checkt automatisch op een favoriete locatie in, als een gebruiker er minder dan driehonderd meter van verwijderd is. Dit is echter een probleem als twee favoriete locaties in elkaars nabijheid verkeren: iemand kan in Amsterdam dan zomaar bij de Melkweg inchecken, in plaats van Weber.
Er geldt deze week een korting van 50% op aanschaf van Future Checkin. Daardoor kost de app momenteel 79 eurocent in de App Store.

- Jaimy